sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Tekstikokonaisuus – Palautteet


Tekstikokonaisuuden kurssiin liittyvään versioon sain palautetta kurssin ohjaajalta, nimetyltä palautteenantajaltani, puolisoltani sekä aivan lopussa entiseltä kurssikaveriltani. Kurssin jälkeisiä versioita kommentoivat nimetyn palautteenantajan ja puolisoni lisäksi neljä muuta ystävääni. Sain siis paljon palautetta kirjoitusprosessin aikana, mistä oli minulle suurta hyötyä.

Tervehdys Van Life -elämäntyylin valinneelta henkilöltä,
Iglesias, Espanja
Palautteen perusteella tiivistin ja sujuvoitin tekstiä kauttaaltaan ja dramatisoin kohtauksia. Lisäsin päähenkilön pohdintoja myös kaksinolovaiheeseen, jotta kaksinolon keveydestä palattaisiin askel takaisin, lähemmäs yksinolon raskauteen. Sain palautetta, että päähenkilön sanomisten olisi hyvä perustua muutaman päivän kokemuksiin eli hän ei voi pohtia asioita samalla tavalla kuin muistava voi. Niinpä poistin tai kevensin päähenkilön syvimpiä pohdintoja sekä siirtelin niitä muiden sanomiksi.

Tyylistäni saamani palautteen perusteella minulla oi liikaa minusta tuntuu -tyyppisiä ilmauksia ja käytin alkaa-sanaa varsin tiuhasti. Vähensin näitä huomattavasti. Lisäksi opin, että kun kerronta on verkkaista eikä mitään kovin isoa tapahdu, on tärkeää, ettei kieli tunnu laahaavalta. Kävin tekstiäni läpi nämä palautteet mielessäni ja karsin monimutkaisuuksia ja epäselvyyksiä. Huomasin, että johtolauseitteni sanajärjestys ei ollut suora. Korjasin nämä koko tekstin osalta, paitsi mystisestä sudenkorentonäystä, johon käännetty järjestys tuntui sopivan paremmin.

Dialogini tyyli hieman vaihteli, kunnes sain ehdotuksen, että huomioiden muun tekstin tyyli dialogiin saattaisi sopia puhekieltä paremmin yleiskieli. Tein lopulta ratkaisun, missä laitoin kolme päähenkilöä puhumaan yleiskieltä ja muut puhekielisemmin.

Sain palautetta, että yhden nuoren henkilön kuvaus ei ollut ihan luontevaa. Palaute johti siihen, että poistin henkilön kuvausta niin, että hän ei ollut enää mukana tarinassa, vaan hänestä vain puhuttiin.

Kaiken kaikkiaan saamani palaute oli antoisaa ja muutti teostani konkreettisesti. Kiitän kaikkia palautteen antajia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti